Alte Servicii

Ortodontie Constanta

Ortodonția este o ramură a stomatologiei moderne care se ocupă de prevenția, diagnosticarea și tratarea anumitor afecțiuni și anomalii dentare și ale oaselor faciale cu ajutorul aparatelor dentare.

De ce exista ortodontia? De ce tratam anomaliile dentare?

Pentru ca ele cauzeaza intotdeauna probleme de sanatate orala si pentru ca dau un aspect inestetic zambetului.

Anomaliile dento-maxilare se manifesta printr-o malocluzie dentara (muscatura gresita).

Muscatura este corecta atunci cand arcada maxilara se suprapune perfect pe arcada mandibulara, printr-un contact cat mai bun, iar dintii sunt aliniati corect. Muscatura este proiectata in asa fel incat in timpul alimentatiei, dintii de sus protejeaza obrajii si buzele pentru a nu fi muscate, iar dintii de jos protejeaza limba.

Atunci cand muscatura este gresita, dintii au contact foarte redus si vicios, ce le dauneaza prin tocire, cariere sau fracturare.

Principalele anomalii de acest fel sunt:

   • Anomalii dentare de numar – dinti supranumerari si anodontii (numarul mai mare sau mai mic decat normal al dintilor);
   • Anomalii dentare de eruptie – rotatia dentara, transpozitia dentara;
   • Compresia de maxilar
   • Prognatii mandibulare

Ortodontia trateaza cu succes  aceste anomalii, prin tratamente mai complexe sau mai simple, in functie de gravitatea afectiunii, prin instrumentele ei specifice: aparatele dentare.

Ortodontia – mai mult decat indreptarea dintilor

Suntem obisnuiti sa consideram ortodontia ca fiind legata strict de indreptarea dintilor.

In fapt, aria sa de expertiza este mult mai mare si influenteaza aspectul nostru fizic.

Anomaliile modifica anatomia maxilarului si mandibulei, pozitia dintilor, iar de aici intreaga fizionomie.

Odata corectate aceste defecte, intreg chipul capata un alt aspect.

Noi observam asta la fiecare dintre pacientii nostri. Trasaturile fizionomice se armonizeaza.

Ca sa te decizi sa urmezi un tratament ortodontic este suficient sa te imaginezi la finalul tratamentului: Te privesti in oglinda si zambesti larg. Arati fenomenal, un zambet frumos iti lumineaza fata, lasand la iveala dinti perfect aliniati. Inspiri adanc si iesi afara. Zambesti tuturor. Abia astepti sa intalnesti pe cineva cu care sa razi copios, asa cum nu ai mai facut-o de foarte mult timp, poate chiar din copilarie. Ai sentimentul ca intreaga lume te admira si nu te inseli. Increderea ta in tine transpare in gesturi, mers, mimica a fetei, modul in care alegi si porti hainele.

Prima consultatie

La Leahu Dental Center, organizarea si calitatea fac din tratamentele stomatologice un real succes, iar estetica si functionalitatea merg mana in mana.

Inca din primele minute in clinica, vei intelege ca totul este gandit in asa fel incat tu sa fii mereu informat, tratat cu respect si grija, sa te simti confortabil si relaxat.

In loc de incordarea si teama cu care te-ai obisnuit sa mergi la dentist, la noi te vei simti de fiecare data ca atunci cand mergi la un salon de infrumusetare.

Fiecare specializare stomatologica ocupa aici locul ei important, distinct de celelalte.

Ortodontul va evalua situatia sanatatii tale orale din punct de vedere al anomaliilor dentare ce pot constitui obiectul tratamentului ortodontic.

Acesta iti va explica mai pe larg care sunt problemele ce necesita tratare, iti va prezenta variantele de tratament, durata tratamentului, eventualele posibile riscuri si neplaceri.

Îti va indica, de asemenea, efectuarea unei teleradiografii de profil, pentru elaborarea unui plan exact si corect de tratament.

In cadrul primei consultatii, medicul nostru stomatolog specialist in ortodontie va evalua si statusul intregii danturi, pentru ca este bine ca inainte de inceperea tratamentului ortodontic sa fie rezolvate alte probleme mai stringente precum carii, plombe cazute, infectii dentare, gingivita.

In acest sens, vei beneficia de un consult al igienistului nostru, care va realiza o igienizare profesionala si detartraj, daca este cazul.

Apoi fiecare problema de sanatate orala va fi rezolvata de catre medicul specialist in acea problema, in cadrul clinicii noastre.

Aparate dentare

Tratamentul ortodontic se realizeaza prin aparate dentare. Acestea sunt dispozitive moderne, ce au ca scop favorizarea miscarii dintilor pe arcade, pana la atingerea pozitiei finale dorite.

Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri, in functie de materialul din care sunt fabricate, de aspectul si rolul lor.

Exista aparate dentare din metal, plastic, safir, vizibile, invizibile, fixe sau mobile.

Aparatele dentare mobile pot fi scoase pentru o anumita durata de timp si igienizate.

Cele fixe au o eficienţă sporită.

Principalele tipuri de aparate dentare sunt:

Aparate dentare mobile

   • 7-11 ani
   • de la 12 ani:  Invisalign

Aparate dentare fixe – de la 9-10 ani

   • metalic
   • ceramic
   • safir
   • Incognito

 • Am aparat dentar, acum ce urmeaza?

  Dupa montarea aparatului dentar, va dura un timp sa te acomodezi cu el, din punct de vedere fizic si psihologic.

  Este posibil sa resimti o usoara jena, presiune, dar va trece in maxim o saptamana. Dintii tai se acomodeaza cu faptul ca sunt dirijati spre alte pozitii.

  In perioada tratamentului ortodontic, este indicat sa mentii o igiena orala regulata si minutioasa, ideal dupa fiecare masa, pentru a indeparta resturile alimentare dintre braketii aparatului, daca este un aparat fix.

  Aparatele dentare cu braketi necesita ajustari, pentru ca dintii se misca, iar aparatul dentar trebuie si el ajustat, pentru a mentine dintii in miscare.

  Astfel, o data pe luna va trebui sa veniti la consultul de verificare a starii dintilor si de ajustarea a aparatului dentar.

  Stiai ca?

    • Toate aparatele fixe se pot combina intre ele.

 • De ce?

  Pentru ca tu sa obtii dinti drepti, fara sacrificarea aspectului estetic, in caz ca nu esti adepta frumusetii zambetelor cu aparat dentar.

  Pentru ca tratamentul sa se muleze posibilitatilor tale financiare.

  Astfel poti avea un aparat dentar Incognito la arcada superioara, mult mai vizibila si unul safir la arcada inferioara.

    • Dintii se indreapta cu succes si la adulti, indiferent de varsta. Avem pacienti trecuti de 65 de ani, care au obtinut in sfarsit zambetul mult visat.
    • Aparatele dentare pot fi foarte vizibile sau dimpotriva, invizibile.
    • Aparatul dentar nu este un impediment pentru activitatile sportive.

  Ortodontia este una dintre principalele ramuri ale medicinei stomatologice.

  Indreptarea dintilor aduce cu sine o masticatie corecta, confort, relaxarea musculaturii, aspect fizionomic armonios, incredere in sine si un zambet frumos.

  Merita efortul si pana la urma, acest efort al purtarii aparatului dentar poate fi privit ca o schimbare binevenita de look. Multe persoane adulte se simt intinerite pe durata tratamentului ortodontic. In primul rand pentru ca fac ceva pentru ele insele si in al doilea rand pentru ca aparatele dentare sunt la moda.

Fă primul pas spre un zâmbet frumos și funcțional, discută cu un medic ortodont!

Te ajutăm să găsești soluția pentru nemulțumirea aspectului zâmbetului tău:

 • Ai dinții înghesuiți sau proeminenți;
 • Ai spații între dinți;
 • Dinți inferiori abia vizibili;
 • Dinții superiori nu calcă corect pe cei inferiori;
 • Dinții superiori mușcă în interiorul arcului dinților inferiori;
 • Ai probleme gingivale datorită mușcăturii incorecte;
 • Scrâșnești din dinți foarte des;
 • Dificultate de a mesteca mâncare;
 • Sunete la deschiderea gurii;

Rezervă-ți astăzi programarea.

In cabinetul de ortodonție „Leahu Dental Center” vi se vor oferi metode și soluții  de tratament ortodontic clasic, cât și tratament modern – inovativ care include :

 • Tratamente ortodontice la copii cu aparate mobile (miofuncționale sau placuțe palatine/mandibulare cu elemente de ancoraj);
 • Tratament cu aparate ortodontice fixe (brackets metalici, ceramici, safir) ;
 • Tratament inovativ cu brackets autoligaturabili Damon ;
 • Tratament modern cu aparatele invizibile, alignere ortodontice (Invisalign) pentru o experiență stomatologică completă.

Lucrăm cu cei mai renumiți producatori de brackets (ORMCO, 3M, Forestadent, IN-Ovation CCO, American Orthodontics etc.) care produc și lansează sisteme cu auto-ligatură, folosindu-le în clinica noastră obținem rezultate înalte și durabile.

Misiunea noastră

Existăm pentru a ne face meseria în cel mai performant mod cu putință, din pasiune și din dorința de a aduce oamenilor zâmbetul dorit. Chiar dacă asta presupune o diversitate de metode, vrem să fim la curent cu toate metodele și tehnicile, așa încât să ne putem ajuta și pacienții, dar și să ne perfecționăm in acelasi timp.

Valorile după care ne ghidam:

 • Orientare către pacient
 • Răbdare și empatie
 • Încredere, respect și confidențialitate
 • Responsabilitate și profesionalism
 • Tratament individual
 • Colaborare interdisciplinară
 • Perfecționare continuă

Ce este Ortodonția

Ortodonția este un echilibru între artă și știință. Arta de a crea un zâmbet frumos, prin aliniere dentară (îndreptarea dinţilor pe arcade), refacerea ocluziei, adică modul de articulare al dinților de pe cele două arcade, cu ajutorul aparatelor ortodontice, reechilibrarea musculaturii periorale, reechilibrare posturală (aspect foarte important în ortodonţia modernă), corectarea aspectului buzelor, armonia generală a feţei, asigurând sănătate întregului sistem masticator.

Momentul optim de începere a tratamentului ortodontic.

In mod ideal, acest tip de tratament trebuie urmat în jurul varstelor de 6 -12 ani (aparate activ-mobilizabile, miofunctionale) când oasele maxilare sunt în dezvoltare şi după vârsta de 13 ani (aparate fixe când fortele aplicate determină numai mişcări dentare).

Pe baza unor instrumente de diagnostic care includ anamneza medicală şi dentară completă, examen clinic, model de studio, radiografii şi fotografii speciale, medicul ortodont va elabora un plan de tratament individual. Sunt explicate amanunțit părintilor/tutorelui copilului, adolescentului sau pacientului adult toate fazele de tratament, alternativele de tratament, precum şi tipurile de aparat ortodontic pe care le putem folosi, costuri şi procedurile clinice următoare.

Veți primi  o estimare a duratei de purtare a aparatelor ortodontice precum şi a rezultatului final. Frecvent le prezentam viitorilor noştri pacienți rezultatele tratamentelor asemanatoare realizate anterior.

Mai mult decât oricare altă specialitate stomatologică, ortodonția necesită responsabilitate si un efort de echipă din partea tuturor celor implicați, medicul ortodont, copii, părinți, pacienți adulți, medici și asistente.  În plus, pacienții bine informați sunt mai motivați și ne ajută să funcționam ca o echipă pe toată durata tratamentului ortodontic.

Decizia privind cel mai potrivit tip de aparat dentar o va lua medicul ortodont impreuna cu tine. Deoarece fiecare pacient are aspecte unice, soluțiile de tratament vor fi planificate de Medicul Specialist Ortodont in functie de strategia personalizată de tratament: aparat fix sau mobil, vizibil sau invizibil.

Tipuri de aparate dentare

Aparatul ortodontic mobil pentru copii

Îngrijirea ortodontică la copii este esențială pentru sănătatea orală și aspectul fizic al viitorului adult. Dinții inghesuiți, strâmbi sau distanți reprezintă probleme de sănătate si estetică dentară. Specialistii au demonstrat ca aceste probleme, netratate, duc la apariția cariilor, imperfecțiuni ale pronunției si o masticație defectuoasă. Tratamentele ortodontice la copii sunt menite să corecteze discrepanțe de creștere între maxilar și mandibulă sau lipsa de spațiu pentru ca dinții permanenți să erupă. Aparatul dentar folosit în perioada de creștere a copilului ajută la ghidarea erupției dinților permanenți cât mai aproape de poziția lor corectă, scade riscul traumatismelor (mai ales fracturarea dinților anteriori), corectează obiceiurile vicioase. Sunt realizate din materiale viu colorate pentru a-i atrage pe micuții pacienți. Purtarea aparatelor dentare ca tratamente interceptive simplifică sau scurtează timpul de tratament corectiv necesar când au erupt toți dinții permanenți.

Aparatul dentar fix vestibular

Aparatele ortodontice fixe vestibulare sunt cele mai utilizate și constau în sisteme de brackeți aplicați pe fiecare dinte, uniți prin intermediul unui arc ortodontic. Prin efortul depus, acest arc transmite fiecărui bracket directia programată de miscare a dintelui la o pozitie corectă. Fixarea brackeților se face prin adeziune, cu materiale compozite și nu atacă smalțul dinților, lăsând suprafețele dentare intacte după îndepărtare. Brackeții pot fi metalici având un preț mai accesibil sau fizionomici (ceramici si din safir).

Aparat dentar fix cu brackets metalici (Simplitate, practic, confortabil).

Aparatul ortodontic metalic fix este în acest moment cea mai avantajoasă metodă de corectare a danturii, datorită apariției unor alternative ortodontice mai moderne. De asemenea, este foarte rezistent și ușor de utilizat, iar în cazul copiilor există diverse opțiuni de culori sau forme ale brackets-ilor. Comparând tehnica brackeților metalici cu cei din safir, putem menționa doua avantaje:

 • financiar (pretul fiind mai redus decat safirul)
 • metoda de lucru (perioada fiind mai scurta cu 15%

Aparatul dentar fix brackets ceramici (estetica, discretie)

Aparatul dentar ceramic fix este cea mai bună variantă înlocuitoare pentru aparatele ortodontice metalice fixe, aducând beneficiul elementului estetic. Acest tip de aparat dentar conține brackets ceramici, ce sunt realizați de culoare albă. Acest lucru ajută la scăderea vizibilității aparatului dentar, deci la un plus de confort pentru persoanele reticente la ideea purtării unui aparat dentar clasic. Aparatul este compus din brackets policristalini ceramici și elastice transparente care vor imita culoarea dintelui. Aparatul ceramic este mult mai discret decât cel metalic, însă din punct de vedere al eficienței, rezultatele obținute sunt identice, iar elementul estetic este un plus.

Aparat dentar ceramic vis-a-vis aparat dental metalic

Principiul de funcționare și cel constructiv sunt la fel la ambele aparate dentare, însa datorită proprietaților diferite dintre cele două materiale (inox și ceramică), apar câțiva factori care diferențiază cele două tipuri de aparate dentare.

 • Intrucât ceramica este mai fragila decât inoxul, nu se pot aplica asupra brackets-ilor ceramici forțe de aceeași intensitate ca asupra celor metalici. Prin urmare, aplicând forțe mai usoare, dintii sunt mișcați mai incet, iar durata tratamentului este mai mare în cazul aparatului dentar ceramic.
 • Ceramica este mult mai abrazivă fata de inox, iar contactul și frecarea cu buzele sau obrajii au mai multe șanse de a afecta țesuturile moi în cazul ceramicii si de a produce mici rani.
 • Elasticile utilizate in cazul aparatelor ceramice sunt fie transparente, fie de un alb sau crem foarte deschis pentru a se imbina cu dinții si brackets-ii. Din cauza consumului de alimente de genul ciocolată, cacao, sos de rosii, muștar si a băuturilor cum ar fi cola, cafea sau vin roșu, aceste elastice se îngalbinesc în timp și aspectul estetic nu este unul chiar ideal. Elasticile pot fi schimbate.
 • Din punct de vedere financiar, aparatul ceramic presupune costuri semnificativ mai mari fața de aparatul dentar metalic, atât prin prisma pretului aparatului în sine cât și din prisma întregului tratament ortodontic.

Cum se întreține un aparat dentar ceramic

Igiena oral necesită o atenție sporită pe perioada tratamentului ortodontic. Este indicată folosirea tuturor metodelor de igienizare aflate la îndemană: ata dentară, pasta de dinți, periuța dentara obisnuită, periuța interdentară și apa de gură. Spalatul pe dinți este obligatoriu după fiecare masă, chiar și în cazul unei mici gustări. De asemenea, pentru a evita desprinderea brackets-ilor ceramici, nu este indicat consumul de alimente foarte tari (morcovi, alune) sau lipicioase (guma de mestecat, caramele). Elasticile de prindere își pot schimba culoarea dacă pacientul consumă in excces bauturi carbogazoase gen cola, cafea sau vin roșu.

Aparatul ortodontic fix safir (Estetică, eficiență, acuratețe, simplitate)

Reprezintă cea mai estetică alternativă de aparat ortodontic, au o rezistență similară celor metalici, iar transluciditatea și transparența acestora îi fac aproape invizibili si nu vor modifica culoarea pe toata durata tratamentului. Elasticele cu ajutorul carora arcul este fixat de bracket sunt si ele transparente, dar îsi pot modifica culoarea în timp la persoanele care consuma cafea, ceai, vin rosu sau tutun. Modalitatea prin care se poate evita colorarea elasticelor, este reducerea consumului celor mai sus mentionate sau folosirea paiului pentru consumul lichidelor. Oricum elasticele se schimbă la fiecare control care se efectuează o dată pe lună.

Aparatul dentar auto-ligaturabil Brackets Damon

Sistemul Damon oferă un sitem mecanic unic –  care permite forțelor mici să lucreze în armonie cu musculatura feței limbii. Sistemul Damon  introduce noi perspective în tratamentul ortodontic cu brackets. Parerea nostră este că acest sistem este cea mai mare inovație din ortodonția fixă din ultimii ani, inovație care constă într-un sistem de forțe echilibrat, mult diminuate ca valoare față de sistemele clasice. Forța generată pentru deplasarea dinților este blândă, continuă, având valori apropiate de cele ale forțelor muscularii obrajilor și buzelor.

Forțele mici au mari avantaje față de forțele mari ale sistemelor clasice, ele scad disconfortul pacientului pe durata tratamentului(sensibilitatea sau chiar senzația dureroasă de la nivelul dinților este mult mai mică, aparatul în sine este mai simplu, nu mai sunt necesare dispozitive auxiliare gen arcuri pe cerul gurii, disjunctor  capeline, etc.), durata tratamentului este mai scurtă, numărul de programări necesare activării aparatului dentar este mai mic. Un alt aspect important este că folosind aparatul fix Damon pot fi tratate  cazuri de anomalii dentomaxilare de tipul inghesuirilor dentare severe, FĂRĂ extracții de dinți permaneți. Evitarea extracțiilor de dinți permanenți este unul din dezideratele ortodonției de zeci de ani și se pare acest lucru este mai aproape ca oricând utilizând sistemele de brackets cu fricțiune redusă. Prin reducerea semnificativă a fricțiunii se obțin forțe biologice cu rezultate superioare.

Damon Q – o alegere naturală pentru pacienţii noştri!

Colaborăm cu medici specializați în toate domeniile stomatologiei. Asemena, în cazurile complexe ce implică intervenții chirurgicale ajutătoare tratamentului ortodontic coordonăm echipa de tratament interdisciplinar alături de colegii nostri chirurgi.

Veți primi toate recomandările privind perioada de acomodare cu aparatul ortodontic, alimentația precum si mijloacele de igienizare corectă a acestuia. 

Control și activare

Se realizează la intervale de timp ce variază în functie de etapă de tratament (in medie intre 4-6 săptămani)

In aceste ședințe se realizează:

 • Schimbarea și activarea elementelor de fixare ale arcului (module, ligaturi) aparatului dentar;
 • Schimbarea arcurilor in functie de planul de tratament cu aparat dentar;
 • Tracționarea individuală a unui dinte/grupuri de dinți;
 • Finisari-mici ajustari ale poziției finale a dinților;
 • Igienizari periodice (detartraj, periaj, airflow).

Indepartarea aparatului ortodontic

Aceasta sedinta mult asteptata este programata in momentul in care s-au atins obiectivele de tratament prin aparat ortodontic.

Fiecare element al aparatului ortodontic este indepartat, fiind curatate suprafetele dentare de adezivul folosit.

Indepartarea bracketilor este urmata de igienizarea dintilor si realizarea amprentelor de la finalul tratamentului activ.

Aparatele de contenție de la finalul tratamentului activ.

Rezultatul final al tratamentului necesită o perioadă de contenție, de stabilizare a dinților în noua poziție. Durata acesteia variază în funcție de varsta, tipul anomaliei și tratamentul urmat. De asemenea, tipul de aparat de contenție poate fi diferit de la caz la caz. In general pe spatele dinților inferiori este aplicată o sarmuliță subțire cu care va veți obisnui extrem de repede, în plus nu este observabilă de către cei din jur. La dinții superiori se confecționează cel mai frecvent o gutieră transparentă ce acoperă doar dintii și este purtată noaptea. Veți primi instrucțiuni privind perioada de purtare și modalitatile de igienizarea a fiecarui tip de aparat de contenție.

Tratamentul trebuie să se finalizeze cu dinți drepți, un zâmbet plăcut, un profil armonios, toate acestea contribuind la un tratament de succes. Sunt însă și situații când dificultatea cazului, și/sau deciziile de tratament pot duce și la compromis.

In ortodontie este de stiut ca rezultatele nu apar peste noapte, ci în luni de zile. Finalul tratamentului și indepartarea aparatului dentar (pe care pacientul o consideră un eveniment fericit) nu se face decât după 2-3 ani dupa tratamentul ortodontic.